Nordens bredaste belysningssortiment

Vår historia

Cigarettröken låg tung i lokalen när Angus Young satte fingrarna mot strängarna och drog av konsertens första ackord.  Ett ”E”, det enklaste ackordet av dem alla. Nu skulle Växjö få smaka på Rock’n’roll! Som den ska låta. På riktigt.

Publiken i den lilla, men omåttligt populära, nattklubben Barbarella tror inte sina ögon. Vilket ös! En tillsynes helt galen men gudabenådad gitarrist i skoluniform och en tanig sångare i bar överkropp och med en minst sagt säregen sångröst river av vad som i decennier kommer att betraktas som odödliga rockklassiker – T.N.T. Dirty Deeds Done Dirt Cheap. The Jack och It´s a long way to the top (if you wanna rock’n’roll).

Det är ingen som vet exakt vilken set-list bandet hade den där natten den 23 Juli 1976. För vilka var de där AC/DC, det okända rockbandet från Australien, egentligen? Lokalen som tog ca 500 personer var knappt halvfull trots det låga inträdet på 20 kr.

Men där stod de, och som de röjde!

Vi tar det från början

På sent 60-tal kom Leif Lundgren till Växjö från Kuggeboda i Blekinge för att studera. På den tiden var nöjesutbudet i Växjö minst sagt skralt och tillsammans med kompisen Agne Olsson bestämde han sig snabbt att göra något åt saken. Sagt och gjort, de två grabbarna lyckades få som sommarjobb att omvandla den gamla rektorsbostaden bredvid stadens fängelse till en studentpub. När dörrarna öppnades till ”Mjödner” blev det omedelbart ett populärt vattenhål för stadens unga. Efter en tid omvandlades puben till diskotek och Leif och Agne gick vidare och startade ”Dino” (senare Pudas) samt ännu ett diskotek i en gammal rivningskåk nere i centrala Växjö – ”Jolly Roger”.

Det mest omskrivna band som gästade den lilla scenen var Sex Pistols som genomförde två spelningar på Barbarella, den 23 & 24 Juli 1977 till det hutlösa arvodet på 6 000 kr!

Barbarella (Bella) + Ljus = Bellalite

På 70-talet var ljusbranschen i sin linda. På Barbarella fanns en scenstrålkastare och några röda lampor över dansgolvet, det var allt. På kontinenten hade dock utvecklingen börjat, framför allt på de spanska turistöarna. När ett studiebesök gjordes stod det klart att ett bra ljus var ett måste för att kunna hävda sig i framtiden.

Leif proppade resväskorna fulla och hoppades att han inte skulle stoppas från att få med sig dem på flyget hem. Omsorgsfullt nedpackat låg nämligen Pinspots och några PAR 36. Svepljus och en styrenhet till att styra de röda lamporna över dansgolvet. Nu skulle Barbarella bli bäst på ljus!

Ryktet gick snabbt om det nya och spännande som hände uppe i Växjö och när andra diskoteksägare besökte Barbarella imponerades man. Men vart kunde de få tag på egna?

Inga problem! Som den entreprenör Leif var, hyrdes en folkabuss och inköpsrundor genomfördes i England och Spanien. Bussen fylldes med Projektorer, Effekthjul, Sweepers och lite andra effekter som hörde den tidens psykedeliska mode till.

Detta blev starten. Diskoteket Barbarella som i folkmun kallades för ”Bella” började nu sälja ljusutrustning i stor skala och genom att lägga till en ordlek på engelskan för ljus blev namnet givetvis Bellalite.

Dansbandsvågen med sina stora danspalats hade slagit hårt mot diskoteken och många gick på knäna när räddningen plötsligt kom från ett oväntat håll – John Travolta! När Saturday Night Fever drabbade världen 1977 fick diskoteken en andra chans. Men det kom inte gratis, de danssugna hade nu höga krav på upplevelsen. Det skulle se ut likadant som i filmen!

Detta var något helt nytt och en industri växte fram, främst i USA, för att mätta den växande efterfrågan. När Amerikanarna på LiteLab, som svarat för all design och utrustning till filmen, fick förfrågan från ett litet företag i Sverige att ta hand om agenturen så sa man ja och blev det fundament som Bellalite sedan byggde sin framgångsresa på.

I samma takt som Bellalite växte, desto mindre tid fanns att driva Barbarella och 1992 stängde nattklubben till slut dörrarna för gott.

Men minnet lever i högsta grad kvar, i staden Växjö, hos de som var där när det begav sig och i själen hos de anställda. Det finns i företagets blodomlopp och då huvudkontoret än idag huserar i samma fastighet sitter rock'n'rollen som byggde Bellalite bokstavligen i väggarna…

Idag har Bellalite skaffat sig en marknadsledande position inom professionell belysning och scenutrustning och är sedan 2001 även en stark aktör inom belysning till bostäder, hotell och offentlig miljö med showroom, kontor och lager i Göteborg och Växjö.

Ett urval av de artister och band som spelat på den plats där Bellalite idag har sitt lager.

Internationellt:
Colosseum, Manfred Mann´s Earth Band, Thin Lizzy, AC/DC, Sex Pistols, The Groundhogs, Procol Harum, Status Quo, Doctors of Madness, The Sweet, John Cale, The Animals, Savage Rose, Tasavalla, Presidentti, Ekseption, Gasolin, The Troggs, Mott the Hoople, UFO, Nazareth, The Stranglers, Johnny Jonsson & The Bandwagon

Svenska:
Pugh Rogefeldt, Hoola Bandoola Band, Jerry Williams, Björn Skifs, Ted Gärdestad, John Holm, Tomas Ledin, Magnus Uggla, Harpo, Wilmer X, Style, Mats Ronander, Joey Tempest, Blåblues, Cornelis Wreesvik, Kal P. Dal

Och många många fler…