Stadsteatern i Borås – cirka 60 kilometer väster om Göteborg – är ett bland ett stort antal uppmärksammade stadsteatrar och kulturella center i landet som har investerat i rörliga ljus från Robe.
Köpet av 19 LEDWash 800-armaturer har resulterat i att 10 stycken installerats i huvudbyggnaden med kapacitet för 500 personer och 9 i den mindre studion med kapacitet för 100 personer. Stadsteatern ligger i en stor anläggning – tillsammans med kulturcentret och biblioteket – det byggdes 1976 och uppvisar en klassisk – och väldigt häftig – retroarkitektur och inredning.

De ville ersätta några av sina gamla färgväxlare, förklarar ljustekniker och teaterns interna ljusdesigner (LD) Michael Dimle – och är mycket belåtna med resultatet av LEDWash-armaturerna!

Den kompakta storleken på armaturerna är idealisk för riggning ovanför scenen, de är mycket lätta att rikta från ljusbordet och man får betydligt mer ljus från dem än från färgväxlare – vilket gör det mycket enkelt att framställa mörkare färger. Så det var ett väldigt praktiskt val.
Stadsteatern har tidigare erfarenheter av ColorSpot 700E AT från Robe som köptes in år 2008 och denna produkts tillförlitlighet var ett av skälen till att de återigen vände sig till Robe.

Michael arbetar även med andra projekt för ett antal uthyrningsföretag och har således en mycket bred erfarenhet av de allra senaste armaturerna från Robe, inklusive LEDWash 600, pointe-armaturer, osv. ”Alla Robe-armaturer jag har arbetat med har varit otroligt robusta och välkonstruerade”, bekräftar han, och tillägger att det inte är ovanligt att man ser Robe-produkter som är 10 eller 12 år gamla och fortfarande fungerar lika bra!
Han tycker verkligen om 8-63-zoomen på LEDWash och den extra styrkan för armaturen av samma storlek som den bästsäljande LEDWash 600.

”Alla de externa ljusdesignerna älskar armaturerna”

Ett livligt utbud produktioner iscensätts av Stadsteatern – många dramaföreställningar, en och annan konsert och olika gästartister; den står även som värd för företagsevenemang och anläggningen är mycket välbesökt av den kultur- och underhållningsälskande befolkningen i och kring Borås. Cirka 35 olika föreställningar i månaden är det genomsnittliga antalet, så det är mycket som pågår!

LEDWash 800-armaturerna har gjort en ”enorm” skillnad för den belysningsnivå som anläggningen kan erbjuda. De är betydligt mer flexibla än de färgväxlare som de ersatte och är mycket lätta och snabba att arbeta med och programmera – idealiskt för föreställningarna där repetitions- och tekniktiden är knapp. De nya armaturerna är även betydligt mer kostnadseffektiva att använda – inget byte av glödlampor eller färgväxlarfilter och, givetvis, låg strömförbrukning.

Vissa besökande föreställningar tar med sig sin egen fullständiga tekniska utrustning medan andra använder sig av anläggningens utrustning till 100 % – och andra varianter där emellan. Vissa verk spelas enligt repertoar under 3 månader medan andra bara har en enda föreställning. Vanligtvis visas tre av deras egna huvudsakliga verk per säsong på var och en av scenerna.

”Alla de externa ljusdesignerna älskar armaturerna”, säger Michael. ”Och vi har även imponerat på några regissörer när de har insett vad som kan åstadkommas med dem… Och hur tysta de är.” Tyst drift är en nödvändighet för teater-, konsert och operamiljöer och detta är något som Robe har prioriterat med sin LEDWash och armaturer ur DL-serien.

Lamporna levererades av Bellalite som är Robes svenska distributör, och de arbetar varje dag och vid varenda föreställning som arrangeras av Stadsteatern.

Michael och hans kolleger på belysningsavdelningen är också mycket intresserade av Robes DL-serie, särskilt den nya DL4S-profilen, som precis lanserats på Prolight 2015-mässan i Frankfurt.

Vad gäller DL-serien tycker Michael om armaturen så mycket… att han köpte 8 DLX LED-strålkastare till sig själv… något han är väldigt stolt över.
Dessa använder han i det designarbete han utför på frilansbasis, vilket tar upp det mesta av hans lediga tid. Detta är en sysselsättning som aktivt uppmuntras av teatern så att dess anställda skaffar sig nya erfarenheter som de kan dela med sig av.
Under årens lopp har Stadsteatern regelbundet köpt belysningsutrustning från Bellalite, ett företag som alltid erbjuder ”utmärkt och mycket snabb service”, avslutar Michael.

robe-boras-stadsteater-02
Michael Dimle, Borås Stadsteater